woensdag 4 juli 2012

Nepal 4-7-2012


Kathmandu, 4-7-2012

Het was heet in de vlakte, achter in de dertig graden Celsius als regel. Intussen rende ik achter evangelist Santosh Nepali aan, die snel loopt en onvermoeibaar lijkt. Nieuwe gelovigen bezoeken, en een kopstuk uit de Kirati-beweging, de heer Meherman Lingden, met wie ik het goed kan vinden en die een goed zakenman is. We hadden een evangelisatie-huisbijeenkomst in Topgachi, met enkele goede nieuwe contacten. Vluchtig wat contact met Balamvita. Santosh stelde een nieuwe gelovige, die inmiddels een 5 maanden durende bijbelschool heeft gevolgd, voor als nieuwe medewerker voor de buitengebieden Dhimdime, Balamvita en Topgachi. Maar ik bespeur een probleem op het persoonlijke vlak in Balamvita, en wil dat eerst opgelost zien voordat ik enige verdere stap wil overwegen. Niets ernstigs, maar wel lastig, vooral vanwege een man die ik ervan verdenk dat hij een probleem met alcohol heeft. 

Het werk in Oorlabari breidt zich gestaag uit. Opnieuw zag onze werker Ruben 2 gezinnen tot geloof komen. Naar ieders overtuiging is hij ijverig en trouw. Hij trekt veel jonge gezinnen aan, en dat is een stabiele basis voor een gemeente. Het is trouwens een plezier om een hele schare kinderen van een jaar of 8 hard en overtuigd de geestelijke liederen te horen meezingen. Tal van mensen staan op het punt om tot geloof te komen, o.a. in het 2 km. verder gelegen plaatsje Mangalbari. We hebben uitgebreid overleg gehad om op het platte dak van het huis van de fam. van Ruben een (tijdelijke) kerkzaal te maken. Ik wacht eerst af wat de kosten zullen zijn, en hoeveel de lokale gemeenschap van 40 zielen kan bijdragen.

Leuk contact gehad met 2 afgevaardigden van de goeroe. We hebben de evangelisatieactie en geloofsgesprekken voor over 7 maanden voorbereid. Ik heb als geste een toezegging gedaan voor een hoogstnoodzakelijke nieuwe weg van Larumba naar 'beneden', aanzienlijk korter en minder steil dan de huidige weg, die door erosie steeds slechter begaanbaar is. (Dit komt o.a. door de achterlijke manier van grondgebruik...) Maar goed, 350 euro voor het goede doel en de voortgang van de vriendschappen moet kunnen. Ik heb trouwens ook een gift van 100 euro gegeven voor de kerk in Damak, die nog steeds niet af is, en door stijgende materiaal- en vervoerskosten nog een tekort van 2600 euro kent. Ze komen er wel...

Het lastige van leiding geven is dat er steeds problemen zijn. Ik word steeds laconieker, en doorzie problemen vaak snel. Het resultaat is dat de werkers weer nieuwe moed grijpen. Ze hebben de neiging zich blind te staren op problemen.

Het laatste stukje van onze reis naar het Oosten voerde ons naar Rangeli, 25 km. oostelijk van de tweede stad van Nepal, Biratnagar. De groei van het kerkje van ds. Suresh Marandi, een Santali, gaat door, evenals van de 4 andere gemeenten die hij stichtte, waarvan 2 in Bihar. Een veel verder gelegen plaats in Bihar wil ook een gemeente, maar om daar te komen, moet je wel 18 uur in de trein zitten. Suresh is er 2 maanden geleden anderhalve week geweest (door ons bekostigd). Honderden willen Christus accepteren. Maar wie wil daar zolang bivakkeren? Het gebied is - vergeleken met het niet bepaald ontwikkelde Nepal - hevig onderontwikkeld. Op 20.000 inwoners tref je er geen enkel toilet, en de hygiene is ten hemel schreiend. Maar de broer van Suresh, Monoj, wil graag in Bihar aan de slag. Niet omdat hij geen werk heeft. Hij werkt in een hotel in Rajasthan, India. Maar hij heeft het verlangen God te dienen door te werken in Bihar. Terwijl we in Rangeli waren, kwam er een telefoontje binnen uit die streek. Wanneer komt onze evangelist?

Bihar, wel genoemd 'het graf van de zendelingen', verzet zich heftig tegen het Christelijke geloof. Exreme hindoegroeperingen (die niet terugdeinzen voor brandstichting, geweld en zelfs moord) zijn daar sterk vertegenwoordigd. Maar de primitieve stammen van de riviervlakte (o.a. Mandals, Santali's en Chowdhari's) hebben daar geen boodschap aan. Zij staan erg open voor het evangelie. Alleen moet een evangelist rekening houden met ernstige vervolging. Monoj is daar niet bang voor.

Ik heb Suresh gevraagd een goed plan te schrijven. Daarna zullen Santosh en Dhruba, mijn secretaris in Nepal, een zekere screening doen. Ze zullen ook de gemeenten en evangelisatieposten bezoeken. We overwegen enkele evangelisten voor een beperkte tijd te ondersteunen, om daarna te zien hoe alles gaat. Een evangelist (met gezinnetje) in Nepal kost maximaal 60 euro per maand, in Bihar iets meer dan 100 euro per maand.

Mijn taak hier zit er bijna op. Nog enkele kleinere zaken, zoals overleg met het bestuur van onze beweging in Nepal.Kort na mijn vertrek zullen twee bitterhard nodige werkjes verschijnen: de Nepalese editie van de brochure 'Visie', waar men veel van verwacht, en een boekje van Norbu Tamang (binnenkort doctor in de theologie!) over leven en leer van de Heer Jezus Christus. Ook hard nodig. Voor een habbekrats stellen we die werken ter beschikking, en reeds nu is de belangstelling ervoor overweldigend.

Goed, dat was het dan weer.

Ieder gegroet en Gode bevolen,

Bam Krol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.